Viber logo Download Rakuten Viber Button
Scan QR to view Коронавирус МК Koronavirus on Viber
05.13.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 24 оздравени пациенти. - Скопје 12 - Прилеп 7 - Тетово 3 - Кавадарци 1 - Пехчево 1 Во изминатите 24 часа направени се 309 тестирања, а потврдени се 20 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-10, Прилеп-5, Тетово-4, Велес-1. Досега во земјата се направени вкупно 19739 тестирања на ковид-19. Починати се 3 лица. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје почина пациентка од Прилеп на 59 години, хоспитализирана на од 7 мај. Во ОБ Велес почина пациент од Велес на 76 години, хоспитализиран на 6 мај, а пациентка од Тетово на возраст од 68 години почина на пат кон инфективната клиника во Скопје, упатена од Клиничката болница во Тетово. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1694, бројката на оздравени пациенти е 1229, на починати е 95, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 370. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2386513904988962/?d=n

9:50 AM
05.14.2020
05.15.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти. - Скопје 7 - Куманово 6 - Прилеп 2 - Велес 1 Во изминатите 24 часа направени се 460 тестирања, а потврдени се 17 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-3, Куманово-2, Прилеп-3, Тетово-6, Велес-2, Битола -1. Досега во земјата се направени вкупно 20548 тестирања на ковид-19. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Скопје (89г), хоспитализиран од 4 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира и пациент од Велес (72г) починат на 13 мај во ГОБ „8 септември“, кој бил на болничко лекување од 15 април. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1740, бројката на оздравени пациенти е 1251, на починати е 97, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 392. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2388112354829117/?d=n

8:16 AM
05.16.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти. - Скопје 8 - Прилеп 2 - Струга 2 - Велес 2 - Гостивар 1 - Кратово 1 Во изминатите 24 часа направени се 462 тестирања, а регистрирани се 22 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-9, Куманово-1, Прилеп-4, Тетово-6, Велес-1 и Охрид-1. Досега во земјата се направени вкупно 21010 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број на направени тестови во изминатото деноноќие 171 тест е направен во рамките на скринингот од градинките. Преку ИЈЗ тестирани се 80 лица од Битола, а преку МАНУ тестирано е 91 лице од Скопје и сите се негативни. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (79г), хоспитализирана како сомнителна на ковид-19 на 13 мај, а потврдена позитивна на 15 мај. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1762, бројката на оздравени пациенти е 1267, на починати е 98, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 397. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2388954768078209/?d=n

8:00 AM
05.17.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 26 оздравени пациенти. - Скопје 1 - Куманово 14 - Прилеп 4 - Тетово 3 - Велес 4 Во изминатите 24 часа направени се 426 тестирања, а регистрирани се 30 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-11, Куманово-2, Штип-1, Прилеп-3, Тетово-6, Велес-5, Битола-1, Охрид-1. Досега во земјата се направени вкупно 21436 тестирања на ковид-19. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа 3 пациенти, пациент од Велес (58г) примен на 12 мај, пациент од Тетово (57г) лекуван на клиниката од 22 април и уште еден пациент од Тетово (78г) хоспитализиран на 11 мај. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1792, бројката на оздравени пациенти е 1293, на починати е 101, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 398. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2389774547996231/?d=n

8:31 AM
05.18.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 8 оздравени пациенти. - Скопје 7 - Прилеп 1. Во изминатите 24 часа направени се 286 тестирања, а регистрирани се 25 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-16, Тетово-4, Струга-1, Велес-2 и Охрид-2. Од вкупниот број на направени тестови во изминатото деноноќие 124 теста се направени во рамките на скринингот во градинките и сите се негативни. Досега во земјата се направени вкупно 21722 тестирања на КОВИД-19. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациентка од Куманово (60г), хоспитализирана на клиниката од 27 април. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Струга (59г), примен на 16 мај и пациент од Скопје (51г) хоспитализиран на 4 мај. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1817, бројката на оздравени пациенти е 1301, на починати е 104, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 412. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2390618014578551/?d=n

2:42 PM
05.19.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 50 оздравени пациенти. - Скопје 16 - Куманово 10 - Прилеп 6 - Тетово 15 - Велес 1 - Крива Паланка 1 - Валандово 1 Во изминатите 24 часа направени се 533 тестирања, а регистрирани се 22 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-8, Штип-2, Прилеп-2, Тетово-3, Струга-1, Велес-4, Свети Николе-1 и Гостивар-1. Досега во земјата се направени вкупно 22255 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 203 теста се во рамките на скринингот во градинки во Велес и Скопје и сите се негативни. Од досега направените 908 тестирања на вработените во градинките во Битола, Скопје и Велес потврден е само еден позитивен случај на ковид-19 во Битола. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Скопје (78г) примен на 7 мај и пациент од Тетово (77г), на болничко лекување од 14 мај. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1839, бројката на оздравени пациенти е 1351, на починати е 106, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 382. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2391448041162215/?d=n

6:42 AM
05.20.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти. - Скопје 7 - Куманово 1 - Тетово 3 - Велес 1 - Кочани 1 - Неготино 3 Во изминатите 24 часа направени се 512 тестирања, а регистрирани се 19 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-11, Куманово-2, Прилеп-1, Тетово-1, Велес-1, Гостивар-1, Струмица-1 и Виница-1. Досега во земјата се направени вкупно 22767 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 223 теста се во рамките на скринингот во градинки и нема позитивни. Од досега направените 1131 тестирања на вработените во градинките потврден е само еден позитивен случај на ковид-19 во Битола. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (65г) примена на 11 мај, пациент од Скопје (71г), хоспитализиран на 16 мај и пациент од Тетово (73г) во болница од 11 мај. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Прилеп (41г) кој повеќе од 40 дена се лекувал на клиниката. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1858, бројката на оздравени пациенти е 1367, на починати е 110, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 381. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2392328147740871/?d=n

7:05 AM
05.21.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во изминатите 24 часа направени се 549 тестирања, а регистрирани се 40 нови случаи на ковид-19. - Скопје 26 - Куманово 1 - Прилеп 1 - Тетово 10 - Велес 1 - Битола 1 Досега во земјата се направени вкупно 23316 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 209 теста се во рамките на скринингот. Денеска е потврден 1 позитивен случај-вработен во градинка во Скопје. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 11 оздравени пациенти. - Скопје 2 - Штип 1 - Прилеп 4 - Велес 2 - Кочани 2 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни во Скопје состојби почина 56 годишен пациент од Прилеп, лекуван на клиниката од 12 мај. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1898, бројката на оздравени пациенти е 1378, на починати е 111, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 409. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2393263397647346/?d=n

9:36 AM
05.22.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во изминатите 24 часа направени се 702 тестирања, а регистрирани се 23 нови случаи на ковид-19. - Скопје 12 - Куманово 4 - Прилеп 2 - Тетово 4 - Неготино 1 Направените 702 теста. Досега во земјата се направени вкупно 24018 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 365 теста се во рамките на скринингот. Направени се 136 тестирања преку ЦЈЗ Велес, 94 преку ЦЈЗ Кочани, 97 преку ЦЈЗ Скопје сите во градинки и 38 тестирања на вработени во геронтолошки установи во Скопје. Не се регистрирани позитивни случаи на ковид-19. Во ГОБ „8 септември“ утрово почина 47 годишен пациент од Тетово со хронични заболувања, примен вчера со симптоми на ковид, а потврден позитивен денеска. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 9 оздравени пациенти. - Скопје 3 - Прилеп 1 - Струга 1 - Велес 3 - Кочани 1 Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1921, бројката на оздравени пациенти е 1387, на починати е 112, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 422. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2394014194238933/?d=n

8:44 AM
05.23.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 24 оздравени пациенти. - Скопје 4 - Куманово 3 - Прилеп 5 - Тетово 6 - Велес 4 - Битола 2 Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Скопје (63г), примен на болничко лекување на 6-ти мај како сомнителен на ковид, потврден позитивен еден ден подоцна. Во изминатите 24 часа направени се 744 тестирања, а регистрирани се 20 нови случаи на КОВИД-19 и тоа во: - Скопје 16 - Куманово 2 - Прилеп 2 Досега во земјата се направени вкупно 24.762 тестирања на КОВИД-19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 355 теста се во рамките на скринингот. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Велес, Кочани, Куманово и Скопје во градинки и геронтолошки установи и не се регистрирани позитивни случаи на КОВИД-19. Досега со скринингот направени се 2.060 тестирања на КОВИД-19, а регистрирани се само два позитивни случаи на вработени во градинка во Битола и во Скопје. Сите останати резултати се негативни. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1941, бројката на оздравени пациенти е 1411, на починати е 113, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 417. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2394938910813128/?d=n

9:05 AM
05.24.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа направени се 508 тестирања, а регистрирани се 37 нови случаи на коронавирус. - Скопје 12 - Куманово 8 - Штип 2 - Прилеп 2 - Тетово 7 - Струга 4 - Охрид 2 Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 11 оздравени пациенти. - Скопје 2 - Прилеп 7 - Велес 2 Во изминатото деноноќие не се регистрирани починати пациенти како последица на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1978, бројката на оздравени пациенти е 1422, на починати е 113, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 443. Досега во земјата се направени вкупно 25270 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 188 теста се во рамките на скринингот. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Велес, Кочани, Куманово и Скопје во градинки и геронтолошки установи. Денеска со скринингот е потврден еден позитивен случај кај вработен во геронтолошка установа во Скопје. Досега со скринингот направени се 2248 тестирања на ковид-19, а регистрирани се три позитивни случаи на ковид-19. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2395670537406632/?d=n

8:17 AM
05.25.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 17 оздравени пациенти. - Скопје 7 - Куманово 2 - Прилеп 2 - Велес 2 - Гостивар 1 - Крива Паланка 1 - Пехчево 1 - Берово 1 Во изминатото деноноќие не се регистрирани починати пациенти како последица на ковид-19. Во последните 24 часа направени се 258 тестирања, а регистриран е 21 нов случај на ковид-19. - Скопје 12 - Куманово 3 - Штип 1 - Тетово 5 Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1999, бројката на оздравени пациенти е 1439, на починати е 113, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 447. Досега во земјата се направени вкупно 25528 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие, 13 теста се во рамките на скринингот. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Велес, Кочани, Куманово и Скопје во градинки и геронтолошки установи и не се регистрирани позитивни случаи на ковид-19. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2396415363998816/?d=n

6:26 AM
05.26.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 14 оздравени пациенти. - Скопје 3 - Тетово 11 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациентка од Велес (78г), хоспитализирана на 14 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Тетово (84г), примен во болница на 20 мај и пациентка од Скопје (76г) примена на 19 мај. Во последните 24 часа направени се 314 тестирања, а регистриран е 16 нови случаи на ковид-19. - Скопје 9 - Штип 5 - Струга 1 - Гостивар 1 Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2014, бројката на оздравени пациенти е 1453, на починати е 116, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 445. Досега во земјата се направени вкупно 25841 тестирања на ковид-19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 169 теста се во рамките на скринингот. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Велес, Кочани, Куманово и Скопје во градинки и геронтолошки установи и не се регистрирани позитивни случаи на ковид-19. Во однос на вкупниот број заболени воочен е технички превид при евиденција кај еден од тестираните во рамки на скринингот и согласно исправката направена е корекција на вкупната статистика. Вработената во геронтолошкиот завод во Скопје е негативна на вирусот и досега, освен два позитивни резултати во градинка во Битола и Скопје, не се регистрирани други позитивни случаи преку скрининг. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2397335687240117/?d=n

9:09 AM
05.27.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 17 оздравени пациенти. - Скопје 11 - Куманово 4 - Тетово 1 - Велес 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Струга (58г) и пациент од Скопје (47г) и двајцата долго време поставени на механичка вентилација. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Тетово (41г) хоспитализиран на 19 мај. Во последните 24 часа направени се 622 тестирања, а регистрирани се 25 нови случаи на ковид-19. - Скопје 14 - Куманово 2 - Штип 4 - Прилеп 1 - Тетово 2 - Струга 1 - Велес 1 Досега во земјата се направени вкупно 26463 тестирања на ковид-19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 251 тест е во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Кочани, Куманово и Скопје, а регистриран е еден позитивен случај во геронтолошка установа во Скопје. Досега преку скрининг направени се 2680 тестирања на ковид-19, а регистрирани се вкупно три позитивни случаи на вирусот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2039, бројката на оздравени пациенти е 1470, на починати е 119, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 450. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2398038550503164/?d=n

10:40 AM
05.28.2020

Венко Филипче

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти - Скопје 1 - Куманово 1 - Прилеп 4 - Велес 9 - Битола 1 Починаа двајца пациенти од Тетово. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина 74 годишен пациент, лекуван на клиниката од 21 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент на возраст од 57 години, хоспитализиран на 23 мај. Во Институтот, од болницата Ремедика, за анализа е пристигнат постмортем брис на пациент од Скопје (53г) и истиот е позитивен на ковид-19. Во последните 24 часа направени се 560 тестирања, а регистрирани се 38 нови случаи на ковид-19. - Скопје 24 - Куманово 4 - Штип 4 - Тетово 3 - Битола 1 - Неготино 2 Досега во земјата се направени вкупно 27023 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 168 теста се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје Куманово и Скопје и не се регистрирани позитивни случаи на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2077, бројката на оздравени пациенти е 1486, на починати е 122, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 469. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2398954397078246/?d=n

10:40 AM
05.29.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа направени се 661 тестирање, а регистрирани се 52 нови случаи на ковид-19. - Скопје 26 - Куманово 6 - Штип 7 - Тетово 9 - Струга 2 - Велес 1 - Кочани 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа двајца пациенти, пациент од Скопје (73г), примен на клиниката на 21 мај и пациент од Велес (82г) хоспитализиран на 22 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (76г) примена на 21 мај и пациентка од Тетово (55г) примена на 27 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 30 оздравени пациенти. - Скопје 16 - Тетово 10 - Велес 1 - Охрид 2 - Кратово 1 Досега во земјата се направени вкупно 27684 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 124 теста се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи.Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје Teтово, Велес, Куманово и Скопје, регистрирани се два позитивни случаи во градинка во Скопје и во Куманово. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2129, бројката на оздравени пациенти е 1516, на починати е 126, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 487. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2399688350338184/?d=n

12:04 PM
05.30.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа направени се 1120 тестирања, а регистрирани 35 нови случаи на ковид-19. - Скопје 22 - Куманово 4 - Штип 1 - Тетово 6 - Струга 1 - Гостивар 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Скопје (69г) хоспитализиран на 15 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Струга (70г) примен во болницата на 17 мај и двајца од Скопје, пациент на возраст од 70 години, примен на 28 мај и 47 годишен пациент на болничко лекување од 21 мај. Во денешниот извештај на ИЈЗ е евидентирано и бебето од Скопје кое, на барање на родителите, со авион беше транспортирано во Швајцарија каде починало. Бебето беше хоспитализирано на Детската клиника и имаше позитивен резултат на ковид-19. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 19 оздравени пациенти. - Скопје 8 - Куманово 3 - Прилеп 2 - Тетово 1 - Велес 1 - Битола 2 - Неготино 2 Досега во земјата се направени вкупно 28804 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 487 тестира се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Тетово, Битола, Куманово и Скопје, а потврден е еден позитивен случај во градинка во Тетово. Досега во рамките на скринингот се направени 3502 тестирања, а потврдени се вкупно 6 позитивни случаи на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2164, бројката на оздравени пациенти е 1535, на починати е 131, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 498. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2400548720252147/?d=n

11:02 AM
05.31.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа направени се 771 тестирања, а регистрирани 62 нови случаи на ковид-19. - Скопје 24 - Куманово 2 - Штип 14 - Тетово 12 - Струга 4 - Велес 1 - Гостивар 3 - Кочани 1 - Валандово 1 Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Струга (60г.) примен во болницата на 22 мај. Евидентиран е пациент од Гостивар (64г.) примен и починат во болницата во Гостивар на 29 мај, за кој тестот покажа позитивен резултат. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 17 оздравени пациенти - Скопје 5 - Куманово 1 - Тетово 9 - Битола 1 - Гостивар 1 Досега во земјата се направени вкупно 29575 тестирања на ковид-19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 221 теста се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи. Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје во Тетово, Битола, Прилеп и Скопје, и нема позитивен случај од скринингот. Досега во рамките на скринингот се направени 3723 тестирања, а потврдени се вкупно 6 позитивни случаи на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2226, бројката на оздравени пациенти е 1552, на починати е 133, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 541. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2401253396848346/?d=n

9:46 AM
06.1.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 727 тестирања, а регистрирани се 89 нови случаи на ковид-19. - Скопје 35 - Куманово 12 - Штип 27 - Прилеп 1 - Тетово 7 - Гостивар 1 - Струмица 1 - Кочани 4 - Свети Николе 1 Во ГОБ „8 септември“ починаа 6 лица, двајца од Скопје на возраст од 83 и 80 години, двајца од Куманово на возраст од 73 и 66 години, еден пациент од Струга на 44 години и еден од Тетово на 65 години. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина еден пациент од Тетово, 54 години. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 17 оздравени пациенти. Оздравени пациенти се регистрирани во: - Скопје 2 - Прилеп 12 - Велес 3 Досега во земјата се направени вкупно 30302 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 312 теста се во рамките на скринингот во градинки и геронтолошки установи.Тестирањата се направени преку Центрите за јавно здравје Прилеп и Скопје, а регистрирани се 3 позитивни случаи во геронтолошка установа во Скопје. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2315, бројката на оздравени пациенти е 1569, на починати е 140, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 606. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2402032433437109/?d=n

9:13 AM
06.2.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

➡️ Во Штип се затворени шест конфекции, дадени се 55 решенија за самоизолација, во текот на следните денови ќе се тестираат вкупно околу 600 вработени. Досега се направени 100 тестирања. ➡️ Огромен број контакти од вкупно дијагностицираните се во рамки на десет семејства, и тука се прават интервјуа, се ставаат луѓе во изолација, и се тестира согласно ризикот кој епидемиолозите го проценуваат од анкетите. ➡️ Во однос на скринингот, во приватен дом за стари лица кој што има објекти во Ченто и Кадино, во едниот се позитивни две штитенички, а во другиот тројца вработени. Анализирани се сите контакти и дадени решенија за изолација. ➡️ Во однос на останатиот скрининг, продолжува во градинките. Има информација за позитивен полицаец од пограничната полиција, од странство, кој после враќањето во Унгарија бил тестиран и е позитивен и согласно тоа вчера се направени анкети и 30ина странски полицајци кои што се на јужната граница и 30ина наши полицајци кои биле во контакт со полицаецот кој заминал, ќе бидат денеска тестирани. Завршени се анкетите и се дадени решенија за изолација. ➡️ За рестриктивните мерки кои што ги најавивме во текот на вчерашниот ден, Комисијата ги разгледува. Се уште нема одлука. Ги следиме информациите, бројките од денеска, ќе ги следиме и во текот на утрешниот ден и во текот на среда или четврток ќе се донесат соодветни одлуки. ➡️ Игнорирањето на вирусот и негирањето дека вирусот постои, нема да помогне во надминувањето на состојбата. Секаде во светот станува збор за имплементирање на истите мерки за заштита на населението и елиминирање или намалување на ризикот од ширење на заразата, маската, дистанцата, редовното миење, дезинфекција на раце - единствениот механизам кој што може да не заштити и како поединци, и како општество. ➡️ Состојбата на здравствениот систем, капацитетите на згрижување пациенти, големиот дел слободни болнички кревети, нискиот број заразени здравствени работници, бројот на слободни респираторни машини, познатите кластери, во изминатите неколку денови од анализа на контактите и сите други индикатори, укажуваат дека точно знаеме што се случува и имаме капацитет да се справиме и со овој бран на болеста. Има суштинска работа меѓу првиот и овој бран. Сега имаме друга состојба - имаме веќе знаење, ресурси, сериозно надграден здравствен систем. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2403063340000685/?d=n

11:10 AM

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 885 тестирања, а регистрирани се 76 нови случаи на ковид-19. - Скопје 52 - Куманово 2 - Штип 1 - Тетово 14 - Велес 2 - Гостивар 2 - Кочани 1 - Пробиштип 1 - Кратово 1 Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 26 оздравени пациенти. - Скопје 12 - Куманово 2 - Тетово 11 - Гостивар 1 Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Струга (56г) примена во болницата на 21 мај како сомнителна на ковид, потврдена позитивна по прием во болница. Досега во земјата се направени вкупно 31187 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 127 теста се во рамките на скринингот. Тестовите се направени во градинки во Скопје и геронтолошки установи и не се потврдени позитивни случаи на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2391, бројката на оздравени пациенти е 1595, на починати е 141, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 655. Се извинуваме поради доцнењето на денешната статистика со состојбата со коронавирусот, до овој момент се чекаа податоците од приватна лабораторија. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2403189353321417/?d=n

2:23 PM
06.3.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 974 тестирања, а регистрирани се 101 нови случаи на ковид-19. - Скопје 59 - Куманово 12 - Штип 7 - Прилеп 1 - Тетово 5 - Струга 6 - Велес 1 - Охрид 1 - Кавадарци 1 - Гостивар 3 - Кочани 3 - Пробиштип 2 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина 84 годишен пациент од Прилеп, хоспитализирана на 17 мај. Во ГОБ „8 септември“ починаа, пациент од Тетово (75г) примен на 24 мај, пациент од Куманово (71г) примен на 26 мај и пациент од Скопје (58г) примен на 30 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 10 оздравени пациенти. - Тетово 8 - Велес 2 Досега во земјата се направени вкупно 32161 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 132 теста се во рамките на скринингот во градинки преку Центрите за јавно здравје Штип, Прилеп, Битола и Скопје. Потврдени се 2 позитивни случаи во градинки во Штип. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2492, бројката на оздравени пациенти е 1605, на починати е 145, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 742. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2403783169928702/?d=n

3:09 PM

Венко Филипче

На денешната седница на Влада, согласно препораките на Комисијата за заразни болести, ги донесовме следниве одлуки со цел брза и ефикасна реакција за спречување на ширењето на коронавирусот. Се воведува целосна забрана на движењето на сите граѓани во Скопје (сите скопски општини), Куманово, Липково, Штип, Тетово, како и Боговиње, Брвеница, Теарце, Желино и Јегуновце, почнувајќи од четврток (4 јуни) од 21:00 часот до понеделник (8 јуни) до 05:00 часот. Во сите останати градови, се забранува движење на сите граѓани од четврток (4 јуни) од 21:00 часот до петок (5 јуни) до 05:00 часот наутро. Во сите останати општини, во петок, сабота, недела забраната започнува од 16:00 часот и трае до следниот ден до 05:00 часот наутро. Петок (5 јуни) се прогласува за неработен ден за сите граѓани. Во периодот од четврток (4 јуни) од 21:00 часот до понеделник (8 јуни) до 05:00 часот, се забранува посета на гробиштата на територијата на цела држава, освен во случај на погреби. За земјоделските активности, дозволено е движење во рамки на територијата (атарот) на селата, исклучиво за работните потреби. Аптеките ќе работат непречено, а Министерството за здравство ќе изработи план за непречена работа и на здравствените установи. Исклучоците од забраната за движење важат за полицијата, армијата, здравствените работници (во ЈЗУ и ПЗИ, како и матичните лекари) и за маркетите и рестораните кои вршат достава на производи, при што тие своите ангажмани ќе ги реализираат непречено. Остануваат да важат сите издадени дозволи за движење за време на претходните забрани за движење кои беа воведени, особено за економските оператори и за работа организирана во смени. Прошетката на милениците (кучињата) ќе биде во периодите 08:00 до 8:30, 15:00 до 15:30 и 20:00 до 20:30 часот. Забраната за движење не важи за лицата со попреченост и за нивните придружници доколку имаат соодветна документација. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2404222973218055/?d=n

4:33 PM
06.4.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 953 тестирања, а регистрирани се 120 нови случаи на ковид-19. - Скопје 67 - Куманово 19 - Штип 16 - Прилеп 4 - Тетово 9 - Велес 2 - Гостивар 1 - Неготино 1 - Струмица 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина 65 годишна пациентка, примена на 28 мај, во ГОБ „8 септември“ почина пациент на возраст од 69 години, хоспитализиран на 1 јуни. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 16 оздравени пациенти. - Скопје 8 - Штип 3 - Прилеп 2 - Тетово 1 - Велес 1 - Битола 1. Досега во земјата се направени вкупно 33114 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 2 теста се во рамките на скринингот во градинки во Штип, нема позитивен резултат на ковид. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2611, бројката на оздравени пациенти е 1621, на починати е 147, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 843. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2404800889826930/?d=n

8:06 AM
06.5.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1272 тестирања, а регистрирани се 180 нови случаи на ковид-19. - Скопје 109 - Куманово 26 - Дебар 1 - Штип 15 - Тетово 12 - Струга 1 - Велес 1 - Битола 1 - Охрид 1 - Гостивар 8 - Гевгелија 2 - Валандово 1 - Свети Николе 1 - Неготино 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Куманово на 52 години години, лекуван на клиниката од 30 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје на 68 години, хоспитализирана на 29 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 11 оздравени пациенти. - Скопје 6 - Прилеп 1 - Велес 4 Досега во земјата се направени вкупно 34386 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 16 теста се во рамките на скринингот во градинки во Штип, нема позитивни резултати на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2790, бројката на оздравени пациенти е 1632, на починати е 149, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1009. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2405783373062015/?d=n

11:09 AM

Венко Филипче

➡️ Продолжува тестирањето на сите контакти на заболените во кризните општини. ➡️ Од вчера до денеска таргетирано се тестираше и кластерската анализа на новите заболените покажува дека околу 15 семејства вкупно носат 90% од новите случаеви, што значи се шири болеста тесно во рамки кластерите. ➡️ Несомнено е дека имаме втор бран кој е резултат на непочитување на мерките за собири и групирање - што впрочем го докажа и деталниот увид во анкетните епидемиолошки прашалници. ➡️ Вирулентноста значајно слабее. Анализата на симптомите на новите случаи во изминатите 7 дена укажува дека има случаи кои се асимптоматски и се многу лесни симптоми - близу 90%. Но, оваа воопшто не треба да значи дека вирусот не е опасен. ➡️ Во текот на овие два дена, Комисијата зазаразни болести прави детални анализи заедно со тимовите на епидемиолозите вклучени во спроведувањето на тестирањето и анкетите, во однос на новиот бран и ширењето на вирусот, со цел да има еден попрецизен, детален увид. Согласно ова, во недела ќе имаме состанок на којшто ќе се дискутира за натамошните чекори. ➡️ Во Градската општа болница „8 Септември има 11 случаи на заразени здравствени работници. Утрово, на координативен состанок со инфектологот договоривме начин на тестирање на луѓето кои биле во највисок ризик и согласно другиот дел од епидемиолошкиот прашалник за самоизолација. Сите други вработени носеле заштитна маска. ➡️ На гинеколошко-акушерската клиника имаме двајца заразени - медицинска сестра и техничар, а во овој момент се прават анализите. ➡️ Согласно последните новодијагностицирани случаи, потврдена е исправноста на одлуката за воведување на дополнителна рестрикција во главниот град, но и во другите градови, региони каде има новодијагностицирани пациенти. ➡️ Епидемиолозите утрово информираа дека многу е олеснет пристапот и спроведувањето на тестирање со оглед на рестрикцијата на движење. Земањето на брисеви се одвива полесно. ➡️ Вирусот е тука и се шири. Непочитување на мерките ќе значи само продолжување на кризата и никако не помага на целиот тим епидемиолози, инфектолози вклучени во оваа борба кои 3 месеци интензивно работат. Имаме јасна стратегија за пристап, тестирање и податоците коишто луѓето ги даваат во нивните прашалници. Во овој момент беа потребни мерките на рестрикција на движењето и сите граѓани мора да ги почитуваат мерките. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2405902546383431/?d=n

1:45 PM
06.6.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1085 тестирања, а регистрирани се 125 нови случаи на ковид-19. - Скопје 46 - Kуманово 19 - Штип 17 - Прилеп 1 - Тетово 16 - Струга 7 - Велес 3 - Битола 1 - Охрид 5 - Гостивар 6 - Кочани 1 - Делчево 1 - Неготино 2 Починаа две лица, пациент од Прилеп на возраст од 73 години, хоспитализиран во ГОБ „8 септември“ од 19 мај и пациентка од Струмица (67г) хоспитализирана на Клиника за неврохирургија од 18 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 8 оздравени пациенти. - Прилеп 2 - Тетово 1 - Велес 4 - Свети Николе 1 Досега во земјата се направени вкупно 35471 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 113 теста се во рамките на скринингот во градинки во Штип и Кочани и не се регистрирани позитивни случаи на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 2915, бројката на оздравени пациенти е 1640, на починати е 151, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1124. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2406677866305899/?d=n

10:08 AM
06.7.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 854 тестирања, а регистрирани се 111 нови случаи на ковид-19. - Скопје 63 - Куманово 11 - Штип 12 - Тетово 8 - Велес 3 - Охрид 1 - Гостивар 3 - Крива Паланка 1 - Кочани 9 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа две лица, пациентка од Струга на возраст од 53 години и пациент од Прилеп на возраст од 80 години. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 6 оздравени пациенти. - Прилеп 1 - Тетово 4 - Битола 1 Досега во земјата се направени вкупно 36325 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 103 теста се во рамките на скринингот во градинки преку ЦЈЗ Штип и Кочани, од кои 9 тестови на вработени во градинки во Кочани се позитивни на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 3025, бројката на оздравени пациенти е 1646, на починати е 153, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1226. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2407389799568039/?d=n

8:47 AM
06.8.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 702 тестирања, а регистрирани се 127 нови случаи на ковид-19. - Скопје 67 - Куманово 1 - Дебар 1 - Штип 33 - Тетово 10 - Струга 5 - Охрид 6 - Кочани 2 - Пробиштип 2 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Куманово на 70 години, хоспитализиран на 4 јуни и двајца од Скопје, пациент на возраст од 62 години, хоспитализиран од 5 јуни и пациент на возраст од 78 години, хоспитализиран на 2 јуни. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 7 оздравени пациенти. - Скопје 4 - Тетово 2 - Гостивар 1 Досега во земјата се направени вкупно 37027 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 28 теста се во рамките на скринингот во градинки во Кочани, нема позитивни на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 3152, бројката на оздравени пациенти е 1653, на починати е 156, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1343. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2408121279494891/?d=n

8:34 AM
06.9.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 987 тестирања, а регистрирани се 87 нови случаи на ковид-19. - Скопје 41 - Куманово 12 - Штип 16 - Тетово 10 - Струга 1 - Охрид 2 - Гостивар 1 - Пробиштип 4 На Клиниката за кардиологија почина пациент од Куманово на возраст од 74 години, хоспитализиран пред 2 дена и потврден позитивен на оваа клиника. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 5 оздравени пациенти. - Скопје 1 - Прилеп 2 - Тетово 2 Досега во земјата се направени вкупно 38014 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 80 теста се во рамките на скринингот во градинки во Скопје, нема позитивни резултати на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 3239, бројката на оздравени пациенти е 1658, на починати е 157, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1424. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2409134552726897/?d=n

10:15 AM
06.10.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1019 тестирања, а регистрирани се 125 нови случаи на ковид-19. - Скопје 89 - Куманово 4 - Штип 2 - Прилеп 2 - Тетово 11 - Струга 3 - Велес 1 - Охрид 8 - Гостивар 1 - Струмица 2 - Кичево 1 - Ресен 1 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Скопје (79г) на клиниката од 19 мај, пациентка од Струга (66г) хоспитализирана на 8 јуни, пациентка од Скопје (54г) примена на 5 јуни и уште една пациентка од Тетово (46г) која починала при прием во амбулантата. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (77г.) примена на 8 јуни и пациентка од Струга (73г.) примена на 7 јуни. Во болницата во Штип почина пациент на возраст од 87 години, хоспитализиран на 26 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 6 оздравени пациенти. - Скопје 1 - Прилеп 1 - Велес 4 Досега во земјата се направени вкупно 39033 тестирања на ковид -19. Од вкупниот број направени тестови во изминатото деноноќие 19 теста се во рамките на скринингот во градинки во Скопје, нема позитивни резултати на ковид-19. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 3364, бројката на оздравени пациенти е 1664, на починати е 164, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1536. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2409828742657478/?d=n

11:55 AM
06.11.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 971 тестирања, а регистрирани се 175 нови случаи на ковид-19. - Скопје 131 - Куманово 24 - Штип 2 - Прилеп 2 - Тетово 5 - Струга 2 - Велес 4 - Охрид 1 - Гостивар 2 - Свети Николе 2 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби при прием во амбуланта почина пациент од Прилеп (72г). Во ГОБ „8 септември“ починаа тројца пациенти од Скопје- пациентка (60г) примена на 5 јуни, пациент (64г) примен на 8 јуни и пациент (59г) примен на 8 јуни и еден пациент од Гостивар (72г) примен на 30 мај. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 18 оздравени пациенти. - Скопје 12 - Штип 1 - Тетово 3 - Велес 2 Досега во земјата се направени вкупно 40004 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 3538, бројката на оздравени пациенти е 1682, на починати е 169, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 1687. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2410758682564484/?d=n

7:47 AM
06.12.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1045 тестирања, а регистрирани се 164 нови случаи на ковид-19 во: - Скопје 85 - Куманово 24 - Дебар 3 - Штип 5 - Прилеп 3 - Тетово 18 - Струга 5 - Охрид 9 - Гостивар 2 - Гевгелија 1 - Крива Паланка 1 - Кочани 1 - Македонски Брод 1 - Валандово 1 - Свети Николе 2 - Ресен 2 - Неготино 1 Починати се две лица од Скопје и Тетово. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (53г) хоспитализирана како сомнителна на ковид на 2 јуни и потврдена позитивна по приемот. Во болницата во Тетово почина пациентка (60г) хоспитализирана како сомнителна на ковид на 9 јуни. На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 16 нови, а вкупно хоспитализирани 93 пациенти. На кислородна поддршка се 44 пациенти, нема пациенти на механичка вентилација. До утрово, во ГОБ „8 Септември“ примени се 16 нови, а вкупно хоспитализирани 60 пациенти. На респираторна машина се 10, a со потешка клиничка слика се уште 11 пациенти. Во болницата во Битола се хоспитализирани 25 пациенти, а на домашно лекување преку болницата се следат 2 пациенти. Во болницата во Штип се хоспитализирани 23 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово и Прилеп се хоспитализирани 31 пациент - позитивни и сомнителни на ковид-19. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 12 оздравени пациенти, во: Скопје 3 Прилеп 6 Струга 1 Велес 1 Виница 1 Досега во земјата се направени вкупно 41.049 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2411568575816828/?d=n

9:55 AM
06.14.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 778 тестирања, а регистрирани се 162 нови случаи на ковид-19. - Скопје 92 - Куманово 3 - Дебар 5 - Штип 1 - Прилеп 2 - Тетово 32 - Струга 3 - Охрид 4 - Гостивар 2 - Гевгелија 1 - Струмица 1 - Крива Паланка 1 - Свети Николе 1 - Ресен 14 Починати се 9 лица, три од Скопје, еден од Прилеп, два од Тетово, еден од Струга, еден од Велес и еден од Гостивар. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа две лица, пациент од Тетово (62г), хоспитализиран еден ден на клиниката и пациент од Скопје (62г), хоспитализиран пред три дена. Во ГОБ „8 септември“ починаа пациент од Скопје (69г) примен на 13 јуни, пациентка од Скопје (73г) примена на 2 јуни и пациентка од Велес (70г) хоспитализирана на 2 јуни. Во болницата во Прилеп почина пациентка на 81 година, хоспитализирана на 11 јуни. Во болницата во Тетово почина пациент (59г), во болницата во Охрид почина пациент од Струга (69г) а во болницата во Гостивар на пациентка (58г) која починала на 11 јуни, позитивниот резултат на ковид е докажан постмортем. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 5 оздравени пациенти. - Скопје 2 - Прилеп 2 - Тетово 1 До овој момент лабораторијата на Жан Митрев (Филип Втори) не пријави тестирања во Институт за јавно здравје. Доколку стигнат, ќе бидат објавени во следниот извештај. Досега во земјата се направени вкупно 43.040 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 4057, бројката на оздравени пациенти е 1710, на починати е 188, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2159. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2413290408977978/?d=n

11:18 AM
06.15.2020
06.17.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1391 тестирање, а регистрирани се 193 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 140 -Куманово 2 -Дебар 1 -Штип 6 -Тетово 19 -Струга 5 -Велес 2 -Охрид 11 -Гостивар 4 -Свети Николе 1 -Ресен 2 На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа три лица од Скопје на возраст од 78 и 47 години хоспитализирани на 4 односно 7 јуни и пациентка на 85 години, хоспитализирана на 9 јуни. Во ГОБ „8 септември“ починаа четири лица, двајца пациенти од Скопје на возраст од 69 и 67 години, хоспитализирани на 9 односно 15 јуни, пациентка од Куманово на 67 години, примена на 2 јуни и пациент од Тетово на 61 година, примен на 2 јуни. Во ОБ Куманово почина пациент на 81 година, хоспитализиран на 3 јуни, во ОБ Охрид пациент на 83 години, примен во болницата на 8 јуни. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 46 оздравени пациенти од: -Скопје 35 -Куманово 1 -Штип 6 -Тетово 1 -Струга 1 -Гостивар 1 -Валандово 1 Досега во земјата се направени вкупно 46.445 тестирање на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 4482 бројката на оздравени пациенти е 1803, на починати е 210, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2469. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2415706942069658/?d=n

12:06 PM
06.18.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1348 тестирање, а регистрирани се 182 нови случаи на ковид-19. - Скопје 107 - Куманово 14 - Штип 4 - Тетово 23 - Струга 5 - Битола 2 - Охрид 6 - Гостивар 4 - Струмица 1 - Кочани 1 - Берово 1 - Ресен 13 - Неготино 1 Починати се 6 лица, двајца пациенти од Скопје, двајца од Куманово и двајца од Тетово. Во ГОБ „8 септември“ починати се пет лица – двајца пациенти од Тетово, еден на возраст од 81 година хоспитализиран на 16 јуни и пациент на 72 години хоспитализиран на 12 јуни. Кај тројца пациенти вирусот е потврден постмортем – пациентка од Куманово на 64 години и уште двајца пациенти од Скопје на возраст од 68 и 65 години. Во ОБ Куманово почина пациент на 85 години, хоспитализиран на 10 јуни. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 33 оздравени пациенти. - Скопје 22 - Дебар 1 - Штип 1 - Прилеп 1 - Тетово 1 - Велес 2 - Битола 1 - Кочани 2 - Свети Николе 1 - Кичево 1 Досега во земјата се направени вкупно 47.793 тестирање на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 4664, бројката на оздравени пациенти е 1836, на починати е 216, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2612. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2416680431972309/?d=n

9:47 AM
06.23.2020
Венко Филипче

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 1363 тестирања, а регистрирани се 118 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 55 -Куманово 9 -Дебар 1 -Штип 1 -Прилеп 4 -Тетово 20 -Струга 2 -Велес 2 -Битола 1 -Охрид 9 -Гостивар 4 -Гевгелија 1 -Струмица 2 -Свети Николе 1 -Кичево 1 -Ресен 5 Во ГОБ „8 септември“ починати се четири лица од Скопје - пациент (58г) примен на 9 јуни, пациент (73г) хоспитализиран на 26 мај, пациентка (73г) примена во боницата на 22 јуни. Починат е и пациент (72г) на 21 јуни, денеска е потврден неговиот позитивен резултат. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 74 оздравени пациенти од: -Скопје 37 -Штип 3 -Прилеп 5 -Тетово 24 -Велес 1 -Гостивар 4 Досега во земјата се направени вкупно 53,248 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 5311, бројката на оздравени пациенти е 2048, на починати е 251 а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3012. https://www.facebook.com/1819203381720020/posts/2420725351567817/?d=n

10:18 AM
06.27.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1086 тестирања, а регистрирани се 150 нови случаи на ковид-19. - Скопје 93 - Куманово 7 - Штип 3 - Прилеп 4 - Тетово 12 - Струга 3 - Битола 1 - Охрид 9 - Гостивар 3 - Кочани 1 - Кичево 8 - Ресен 5 - Неготино 1 Починати се 9 лица, шест пациенти од Тетово и тројца пациенти од Скопје. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 30 оздравени пациенти. - Скопје 21 - Штип 3 - Прилеп 2 - Тетово 3 - Битола 1 Досега во земјата се направени вкупно 57.895 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 5906, бројката на оздравени пациенти е 2236, на починати е 277, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3393. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3236976526359514

11:31 AM
06.28.2020
Koronavirus MK

Венко Филипче

Во последните 24 часа се направени 870 тестирања, а регистрирани се 176 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 61 -Куманово 8 -Дебар 1 -Штип 14 -Прилеп 5 -Тетово 22 -Струга 19 -Велес 5 -Битола 3 -Охрид 14 -Гостивар 7 -Струмица 1 -Кочани 2 -Пробиштип 1 -Демир Хисар 1 -Пехчево 1 -Кичево 6 -Ресен 5 Починати се девет лица, седум пациенти од Скопје, еден од Тетово и еден пациент од Струга. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 80 оздравени пациенти од: -Скопје 5 -Куманово 1 -Штип 18 -Тетово 30 -Битола 2 -Гостивар 8 -Гевгелија 1 -Струмица 1 -Кочани 8 -Берово 1 -Валандово 2 -Кичево 1 -Ресен 2 Досега во земјата се направени вкупно 58.765 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 6080, бројката на оздравени пациенти е 2315, на починати е 286, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3479. https://www.facebook.com/filipce.venko/posts/2424934081146944

11:58 AM
06.29.2020
1:51 PM
1:51 PM
07.1.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 954 тестирања, а регистрирани се 120 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 64 -Куманово 4 -Дебар 4 -Штип 2 -Прилеп 2 -Тетово 14 -Струга 5 -Битола 3 -Охрид 7 -Гостивар 2 -Македонски Брод 1 -Свети Николе 2 -Кичево 5 -Ресен 5 Во ГОБ „8 септември“ починати се 4 лица од Скопје на возраст од 51, 56, 58 и 67 години. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 123 оздравени пациенти од: -Скопје 17 -Куманово 92 -Штип 2 -Прилеп 1 -Тетово 4 -Велес 1 -Кичево 1 -Ресен 5 Досега во земјата се направени вкупно 61.727 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 6454, бројката на оздравени пациенти е 2598, на починати е 306, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3550. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3249076141816219

1:17 PM
07.3.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1454 тестирања, а регистрирани се 165 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 71 -Куманово 15 -Дебар 1 -Штип 10 -Прилеп 5 -Тетово 20 -Струга 3 -Велес 1 -Битола 3 -Охрид 10 -Гостивар 14 -Пробиштип 4 -Македонски Брод 1 -Кичево 2 -Ресен 5 Починати се 7 лица, двајца пациенти од Скопје, двајца од Куманово, еден пациент од Струга, еден од Кочани и еден пациент од Неготино. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 128 оздравени пациенти од: Скопје 97 Штип 11 Тетово 3 Велес 2 Битола 2 Струмица 1 Ресен 11 Неготино 1 Досега во земјата се направени вкупно 64.837 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 6787, бројката на оздравени пациенти е 2876, на починати е 328, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3583. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3254873881236445

11:45 AM
07.5.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1032 тестирања, а регистрирани се 115 нови случаи на ковид-19. - Скопје 53 - Куманово 4 - Дебар 6 - Штип 3 - Прилеп 6 - Тетово 8 - Струга 13 - Велес 1 - Охрид 8 - Гостивар 5 - Пробиштип 1 - Свети Николе 1 - Кичево 4 - Ресен 2 Починати се 7 лица, пет пациенти од Скопје, еден од Тетово и еден пациент од Крушево. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 40 оздравени лица. - Скопје 26 - Велес 2 - Гостивар 3 - Кичево 3 - Ресен 6 Досега во земјата се направени вкупно 67.165 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 7046, бројката на оздравени пациенти е 3027, на починати е 341, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3678. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3260552560668577

11:17 AM
07.6.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 894 тестирања, а регистрирани се 78 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 26 -Куманово 4 -Дебар 1 -Штип 17 -Тетово 9 -Струга 3 -Битола 1 -Охрид 1 -Гостивар 5 -Крива Паланка 1 -Кочани 1 -Пробиштип 3 -Виница 1 -Свети Николе 5 Починати се 5 лица, тројца пациенти од Скопје, еден од Куманово и еден пациент од Струга. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 172 оздравени лица од: -Скопје 72 -Куманово 53 -Штип 20 -Прилеп 4 -Тетово 10 -Велес 1 -Гостивар 5 -Пробиштип 2 -Ресен 4 -Неготино 1 Досега во земјата се направени вкупно 68.059 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 7124, бројката на оздравени пациенти е 3199, на починати е 346, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3579. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3262991123758054

9:46 AM
07.15.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1382 тестирања, а регистрирани се 198 нови случаи на ковид-19. - Скопје 83 - Куманово 12 - Дебар 1 - Штип 21 - Прилеп 2 - Тетово 9 - Струга 3 - Велес 2 - Битола 11 - Охрид 3 - Гостивар 10 - Радовиш 7 - Кочани 1 - Пробиштип 2 - Демир Хисар 3 - Свети Николе 27 - Кичево 1 Починати се 4 лица, еден пациент од Скопје, двајца од Прилеп и еден од Тетово. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 97 оздравени лица. - Скопје 71 - Штип 7 - Тетово 12 - Велес 1 - Битола 1 - Кочани 1 - Пробиштип 1 - Кичево 1 - Ресен 2 Досега во земјата се направени вкупно 80774 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 8530, бројката на оздравени пациенти е 4565, на починати е 393, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3572. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3289537484436751

11:29 AM
07.16.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 830 тестирања, а регистрирани се 94 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 49 -Куманово 2 -Штип 8 -Прилеп 1 -Тетово 6 -Струга 2 -Гостивар 13 -Кочани 2 -Свети Николе 9 -Кичево 2 Починати се 8 лица, два пациенти од Скопје, еден од Прилеп, еден од Струга, еден од Охрид, двајца од Гостивар и еден од Кичево. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 42 оздравени лица од: -Скопје-27 -Штип 1 -Прилеп 8 -Тетово 1 -Велес 3 -Кочани 2 Досега во земјата се направени вкупно 81604 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 8623, бројката на оздравени пациенти е 4603, на починати е 401, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3619. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3292284024162097

9:42 AM
07.19.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 904 тестирања, а регистрирани се 127 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 57 -Куманово 4 -Штип 13 -Тетово 6 -Струга 10 -Охрид-7 -Кавадарци 1 -Гостивар 8 -Пробиштип 2 -Демир Хисар 1 -Кратово 2 -Свети Николе 12 -Кичево 4 Починати се 8 лица, пет пациенти од Скопје, еден од Тетово, еден од Струга и еден пациент од Кичево. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 83 оздравени лица од: -Скопје 35 -Штип 8 -Тетово 33 -Велес 1 -Гостивар 5 -Пехчево 1 Досега во земјата се направени вкупно 85.820 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 9153, бројката на оздравени пациенти е 4810, на починати е 422, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3921. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3301180289939137

11:32 AM
07.20.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 724 тестирања, а регистрирани се 96 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 24 -Куманово 6 -Штип 24 -Прилеп 1 -Тетово 7 -Струга 9 -Битола 1 -Охрид 6 -Гостивар 4 -Струмица 3 -Крива Паланка 1 -Радовиш 5 -Кочани 2 -Свети Николе 3 Починати се 10 лица, четири пациенти од Скопје, два од Куманово и по еден пациент од Штип, Тетово, Гостивар и Кичево. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 61 оздравен пациент од: -Скопје 27 -Куманово 16 -Прилеп 4 -Тетово 4 -Кавадарци 1 -Гевгелија 1 -Крива Паланка 3 -Кратово 1 -Кичево 1 -Ресен 3 Досега во земјата се направени вкупно 86.543 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 9249, бројката на оздравени пациенти е 4871, на починати е 432, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3946. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3304375596286273

11:58 AM
07.21.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1636 тестирања, а регистрирани се 163 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 52 -Куманово 21 -Дебар 2 -Штип 33 -Тетово 4 -Струга 7 -Велес 2 -Битола 5 -Охрид 1 -Кавадарци 4 -Гостивар 17 -Струмица 2 -Кочани 2 -Пробиштип 2 -Демир Хисар 3 -Македонски Брод 1 -Свети Николе 3 -Кичево 1 -Ресен 1 Нема починати пациенти. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 69 оздравен пациент од: -Скопје 41 -Дебар 1 -Штип 10 -Прилеп 4 -Тетово 1 -Велес 3 -Кавадарци 2 -Гостивар 6 -Пробиштип 1 Досега во земјата се направени вкупно 88.179 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 9412, бројката на оздравени пациенти е 4940, на починати е 432, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4040. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3307065232683976

9:15 AM
07.26.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1077 тестирања, а регистрирани се 152 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 39 -Куманово 20 -Дебар 8 -Штип 14 -Прилеп 1 -Тетово 9 -Струга 13 -Битола 5 -Охрид 3 -Кавадарци 5 -Гостивар 15 -Гевгелија 3 -Струмица 4 -Радовиш 1 -Кочани 1 -Демир Хисар 2 -Македонски Брод 2 -Делчево 3 -Кратово 1 -Свети Николе 1 -Кичево 2 Нема починати пациенти. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 70 оздравени пациенти од: -Скопје 23 -Куманово 8 -Штип 6 -Тетово 10 -Гостивар 10 -Свети Николе 13 Досега во земјата се направени вкупно 95169 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10086, бројката на оздравени пациенти е 5427, на починати е 460, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4199. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3321954784528354

8:32 AM
07.27.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1025 тестирања, а регистрирани се 128 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 52 -Куманово 6 -Штип 29 -Прилеп 2 -Тетово 6 -Битола 2 -Кавадарци 10 -Гостивар 13 -Кочани 1 -Пробиштип 1 -Македонски Брод 3 -Виница 2 -Свети Николе 1 Починати се 6 лица, четири пациенти од Скопје, еден пациент од Кичево и еден од Струга. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 137 оздравени пациенти од: -Скопје 108 -Куманово 2 -Прилеп 1 -Тетово 11 -Велес 1 -Битола 3 -Гостивар 2 -Кочани 2 -Кичево 2 -Ресен 5 Досега во земјата се направени вкупно 96194 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10213, бројката на оздравени пациенти е 5564, на починати е 466, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4183. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3324979174225915

8:24 AM
07.28.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1356 тестирања, а регистрирани се 102 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 39 -Куманово 11 -Штип 13 -Прилеп 3 -Тетово 2 -Струга 2 -Битола 6 -Охрид 3 -Кавадарци 3 -Гостивар 8 -Радовиш 1 -Кочани 1 -Демир Хисар 1 -Македонски Брод 1 -Виница 1 -Свети Николе 3 -Кичево 4 Починати се 5 лица, пациент од Скопје, пациент од Кичево, пациент од Куманово, пациент од Прилеп и пациент од Штип. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 99 оздравени пациенти од: -Скопје 49 -Штип 2 -Тетово 10 -Струга 17 -Охрид 15 -Гостивар 2 -Струмица 1 -Кочани 1 -Кичево 1 -Ресен 1 Досега во земјата се направени вкупно 97550 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10315, бројката на оздравени пациенти е 5663, на починати е 471, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4181. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3327787280611771

8:16 AM
07.29.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1971 тестирања, а регистрирани се 188 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 44 -Куманово 21 -Дебар 1 -Штип 18 -Тетово 24 -Струга 21 -Велес 1 -Битола 5 -Охрид 6 -Кавадарци 3 -Гостивар 23 -Крива Паланка 1 -Кочани 1 -Пробиштип 2 -Демир Хисар 1 -Македонски Брод 3 -Кичево 10 -Ресен 1 -Неготино 2 Починати се 5 лица, пациентка од Скопје, пациент од Битола, пациентка од Куманово, двајца пациенти од Тетово. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 268 оздравени пациенти од: -Скопје 105 -Куманово 23 -Дебар 2 -Штип 1 -Прилеп 1 -Тетово 41 -Струга 22 -Велес 5 -Битола 3 -Охрид 19 -Гостивар 12 -Радовиш 1 -Пробиштип 3 -Демир Хисар 1 -Св.Николе 12 -Кичево 13 -Ресен 4 Досега во земјата се направени вкупно 99615 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10503, бројката на оздравени пациенти е 5931, на починати е 476, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4096. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3331354163588416

11:25 AM
07.30.2020
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1325 тестирања, а регистрирани се 119 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 35 -Куманово 15 -Штип 17 -Прилеп 3 -Тетово 4 -Струга 3 -Велес 3 -Битола 8 -Охрид 3 -Кавадарци 2 -Гостивар 8 -Крива Паланка 1 -Кочани 1 -Демир Хисар 5 -Берово 1 -Свети Николе 1 -Кичево 8 -Ресен 1 Починати се 4 лица, три пациенти од Скопје и пациент од Гостивар. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 89 оздравени пациенти од: -Скопје 22 -Куманово 10 -Штип 12 -Тетово 26 -Струга 1 -Велес 1 -Битола 4 -Пробиштип 2 -Демир Хисар 1 -Кратово 1 -Св.Николе 2 -Кичево 3 -Ресен 4 Досега во земјата се направени вкупно 100940 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10617, бројката на оздравени пациенти е 6020, на починати е 480, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4117. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3334032269987272

9:21 AM
Friday
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1377 тестирања, а регистрирани се 139 нови случаи на ковид-19 во: - Скопје 36 - Куманово 11 - Дебар 2 - Штип 11 - Прилеп 1 - Тетово 14 - Струга 8 - Велес 4 - Битола 2 - Кавадарци 5 - Гостивар 16 - Струмица 1 - Крушево 1 - Кочани 1 - Пробиштип 2 - Македонски Брод 1 - Виница 6 - Свети Николе 1 - Кичево 15 - Ресен 1 Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 534 оздравени пациенти од: - Скопје 353 - Куманово 61 - Дебар 17 - Штип 27 - Прилеп 5 - Тетово-17 - Струга 4 - Велес 4 - Охрид 3 - Гостивар 14 - Струмица 4 - Крушево 1 - Кочани 2 - Пробиштип 8 - Свети Николе 5 - Кичево 7 - Ресен 2 Во денешните регистрирани оздравени лица најголем број од оздравените се лица од изминатиот период пријавени збирно од локалните центри за јавно здравје кон ИЈЗ. Починати се 6 лица, пет пациенти од Скопје (66, 67, 34, 67 и 86 години) и пациент од Кочани (76 г.). Пет пациенти се починати во болнички услови, а еден вонболнички. Досега во земјата се направени вкупно 102317 тестирања на ковид-19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 10754, бројката на оздравени пациенти е 6554, на починати е 486, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3714. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3337465892977243

2:13 PM
Monday
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 689 тестирања, а регистрирани се 74 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 14 -Куманово 8 -Штип 13 -Струга 1 -Кавадарци 3 -Гостивар 22 -Кочани 1 -Берово 3 -Виница 4 -Свети Николе 3 -Кичево 2 Починати се 3 лица, пациент од Битола, пациент од Демир Хисар и пациент од Скопје. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 90 оздравени пациенти од: -Скопје 23 -Куманово 1 -Дебар 1 -Штип 11 -Тетово 17 -Велес 1 -Охрид 1 -Кавадарци 3 -Гостивар 9 -Радовиш 5 -Кочани 1 -Свети Николе 17 Досега во земјата се направени вкупно 106047 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11128, бројката на оздравени пациенти е 6972, на починати е 500, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3656. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3346108698779629

1:31 PM
Tuesday
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 830 тестирања, а регистрирани се 75 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 32 -Куманово 4 -Штип 5 -Тетово 7 -Кавадарци 8 -Гостивар 8 -Струмица 1 -Кочани 1 -Пробиштип 2 -Македонски Брод 2 -Виница 1 -Свети Николе 1 -Кичево 2 -Неготино 1 Починати се 5 лица, пациент од Скопје, два пациенти од Куманово, пациент од Гостивар и пациент од Охрид. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 136 оздравени пациенти од: -Скопје 50 -Куманово 16 -Прилеп 2 -Тетово 5 -Струга 28 -Охрид 18 -Гостивар 2 -Крушево 1 -Кочани 1 -Македонски Брод 1 -Кратово 1 -Свети Николе 10 -Кичево 1 Досега во земјата се направени вкупно 106877 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11202, бројката на оздравени пациенти е 7108, на починати е 505, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3589. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3349221445135021

9:10 AM
Yesterday
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1507 тестирања, а регистрирани се 88 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 23 -Куманово 8 -Дебар 2 -Штип 10 -Прилеп 3 -Тетово 2 -Струга 11 -Велес 2 -Битола 3 -Охрид 8 -Кавадарци 1 -Гостивар 4 -Струмица 1 -Македонски Брод 4 -Виница 2 -Свети Николе 2 -Кичево 2 Починати се 6 лица, две пациентки од Скопје , пациент од Куманово, пациент од Гостивар, пациент од Тетово и пациент од Штип. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 113 оздравени пациенти од: -Скопје 57 -Дебар 1 -Штип 11 -Прилеп 8 -Тетово 11 -Велес 1 -Гостивар 2 -Кочани 4 -Демир Хисар 1 -Свети Николе 10 -Кичево 2 -Ресен 5 Досега во земјата се направени вкупно 108384 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11289, бројката на оздравени пациенти е 7221, на починати е 511, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3557. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3352108298179669

8:39 AM
Today
Koronavirus MK

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Правилната употреба на заштитна маска е клучна во справувањето со ковид-19. Во Република Северна Македонија задолжително е носењето на заштитна опрема за покривање на носот и устата во сите јавни затворени простори како што се средства за јавен превоз, маркети, банки, пошти, амбуланти, болници, институции, како и на отворени простори каде што нема можност за одржување на дистанца од два метри помеѓу граѓаните како што се пазари,отворени трговски центри, тесни улици, автобуски постојки и слично. Важно е маската да се употребува секогаш кога не може да се одржи потребното растојание и како што е дефинирано во протоколите. Клучно за справување со вирусот е доследно да се почитуваат протоколите и мерките за заштита од страна на секој граѓанин - носење на лична заштитна опрема - маска, одржување на растојание од 2 метри, честа хигиена и дезинфекција на раце. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3354747864582379

8:03 AM

Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë

Во последните 24 часа се направени 1543 тестирања, а регистрирани се 113 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 35 -Куманово 12 -Штип 23 -Прилеп 1 -Тетово 5 -Струга 1 -Битола 7 -Охрид 6 -Гостивар 15 -Кочани 2 -Пробиштип 1 -Демир Хисар 2 -Македонски Брод 1 -Валандово 1 -Виница 1 Починати се 6 лица, три пациенти од Скопје, пациент од Куманово, пациент од Струга и пациент од Охрид. Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 259 оздравени пациенти од: -Скопје 103 -Куманово 13 -Дебар 1 -Штип 75 -Тетово 31 -Битола 2 -Кавадарци 2 -Гостивар 19 -Кочани 2 -Пробиштип 2 -Демир Хисар 1 -Кратово 2 -Свети Николе 4 -Ресен 2 Досега во земјата се направени вкупно 109946 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот. Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11399, бројката на оздравени пациенти е 7480, на починати е 517, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3402. https://www.facebook.com/zdravstvomk/posts/3355366624520503

9:36 AM
  • Share Коронавирус МК Koronavirus Community on Facebook
  • Share Коронавирус МК Koronavirus Community on Twitter
  • Share Коронавирус МК Koronavirus Community on Google+

What is Viber?

Viber is a free messaging and calling app that allows people to connect with friends and family, no matter who they are or where they are from.

Stay in touch

Send texts, photos, videos and more

Audio and video calls

Make HD-quality calls and switch to video easily

Stickers & GIFs

Communicate genuinely, playfully and expressively

Create Communities

Build and manage conversations with unlimited members

Instant voice & video

Record quick-sending voice and video messages

Chat Extensions

Find & share videos, music and more right in your chats

Delete seen messages

Take back what you didn't mean to send

Multi-platform

Sync history and transfer calls to Viber for Desktop

Don't have Viber yet? Download now

Get Viber on App storeGet Viber on Google play