Viber logo Download Rakuten Viber Button
Scan QR to view Български Червен кръст on Viber
09.11.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)На 12 септември /събота / от 10:30 ч. в Южния парк – английската поляна, столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на първата помощ, който тази година преминава под мотото “Първа помощ в училище” (checkmark)Включете се и Вие! За най-малките има подготвени игри и изненади.

4:47 AM

4:48 AM
09.12.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ за 20-ти пореден път. От 2000 г. всяка втора събота на месец септември е посветена на този ден по инициатива на Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец.

8:00 AM
8:00 AM
09.14.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)От 7 до 11 септември се проведе първото издание на състезание по международно хуманитарно право - Kırımlı Dr. Aziz Bey IHL Competition, организирано от Турския червен полумесец, Istanbul Center for International Law и ICRC. 🎓Трима студенти по право от ЮФ на ПУ "Паисий Хилендарски", с подкрепата на БЧК, представиха България в първото по рода си онлайн състезание по МХП. (checkmark)Отборът се представи отлично, достигайки до полуфинали, а един от членовете му Тодор Рогошев беше отличен с приза за най-добър говорител. (trophy)

4:17 AM
4:18 AM
09.15.2020
Pressoffice BRC

📚Детенце хубаво, пиленце любаво! Къде под мишница с таз малка книжчица? Отивам, бабичко, макар и слабичко, книга да се уча, добро да сполуча. 🔔На добър час на всички малки и големи ученици, на техните учители и родители

3:04 AM

3:04 AM

📚Детенце хубаво, пиленце любаво! Къде под мишница с таз малка книжчица? Отивам, бабичко, макар и слабичко, книга да се уча, добро да сполуча. 🔔На добър час на всички малки и големи ученици, на техните учители и родители!

3:04 AM
10:07 AM

(first_aid)Ако си студент по право, абонирай се за безплатния бюлетин на БЧК по международно хуманитарно право. 📧Изпрати имейл до info@redcross.bg , като в полето за тема напишеш „бюлетин МХП“. 📰Бюлетинът се издава в онлайн формат и включва възможности за участие в курсове, състезания, конкурси, актуални публикации в сферата на международното хуманитарно право и други. ⚠️Данните ти ще бъдат третирани отговорно и няма да бъдат използвани за друга комуникация.

10:07 AM
09.17.2020
Pressoffice BRC

⛑Корица на сп. "Младежки Червен кръст", 1924 г. Автор: Иван Мърквичка

4:42 AM

(first_aid)Корица на сп. "Младежки Червен кръст", 1924 г. Автор: Иван Мърквичка

4:42 AM
09.18.2020
Pressoffice BRC
8:08 AM
09.20.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)Първите дружества на Червения кръст в България са основани през 1878 г. в София и Сливен, а националната организация е създадена през 1885 г. (checkmark)На 20 септември 1885 г., преди точно 135 г., с Указ № 168, княз Александър Батенберг утвърждава устава и взима под свое покровителство дружеството Червен кръст в България. (checkmark)Председател е митрополит Климент (Васил Друмев), а подпредседател е д-р П. Минчович. (first_aid)Официалното признаване от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е само месец по-късно, на 20 октомври 1885 г.

2:43 AM

2:43 AM

🕟Днес от 16:30 ч. БНТ1 ще излъчи за първи път филма "Ангелът на милосърдието", посветен на баронеса Юлия Вревска, оставила един от най-ярките уроци по милосърдие и човеколюбие. ⛑Участие във филма вземат и доброволци на БЧК-Русе.

4:42 AM

4:42 AM
09.21.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)За поредна година БЧК и „Пътна полиция“ подкрепиха инициативата на СБА за „Най-добър млад шофьор на България”. 🚗Участниците трябваше да покажат майсторско шофиране, бърза реакция в “стресово” трасе с препятствия, а експертите от БЧК ги поставиха в реална ситуация за спасяване на човешки живот след тежко пътнотранспортно произшествие. Накрая състезателите трябваше да покажат бързина и познания в групово изпитание по смяна на гуми. 🥇Първото място спечели Георги Ванков от Габрово, който победи категорично останалите в оказването на първа помощ на пострадал при тежко ПТП и показа завидни знания при изпитание за събиране комплект медицинска аптечка с най-бързо време. 🥈Втори завърши Сашо Костадинов на 23 г. от с. Момина Клисура 🥉На трето място се класира Йордан Тодоров на 22 г. от София 🇧🇬Трима призьори ще представят страната ни на европейско състезание през октомври в Полша.

4:11 AM
4:11 AM

4:11 AM
09.22.2020
Pressoffice BRC

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г., 30 години след руско-турска война, българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Така, след пет века, България отново се появява на картата на Европа. Честит празник!🇧🇬

4:19 AM
09.24.2020
Pressoffice BRC

⛑Знаете ли, че отличителната емблема червен кръст на бял фон е приета през 1863 г. и е образувана от цветовете на швейцарското знаме в разместен вид? 👉Основната цел на нейното въвеждане е да се осигури закрила на ранените при въоръжен конфликт и на лицата, които им оказват помощ. ⚠️Съществуват само две законни форми на употреба на емблемата: защитна – по време на въоръжен конфликт, и индикативна – предимно в мирно време, обозначаваща лицата и обектите, свързани с Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. 📍Ислямските страни използват алтернативната емблема червен полумесец на бял фон, приета през 1929 г. 📍През 2005 г. бе приета допълнителната отличителна емблема червен кристал на бял фон, чиято употреба е регламентирана от Третия Допълнителен протокол към Женевските конвенции.

4:17 AM

(first_aid)Знаете ли, че отличителната емблема червен кръст на бял фон е приета през 1863 г. и е образувана от цветовете на швейцарското знаме в разместен вид? 👉Основната цел на нейното въвеждане е да се осигури закрила на ранените при въоръжен конфликт и на лицата, които им оказват помощ. ⚠️Съществуват само две законни форми на употреба на емблемата: защитна – по време на въоръжен конфликт, и индикативна – предимно в мирно време, обозначаваща лицата и обектите, свързани с Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. (checkmark)Ислямските страни използват алтернативната емблема червен полумесец на бял фон, приета през 1929 г. (checkmark)През 2005 г. бе приета допълнителната отличителна емблема червен кристал на бял фон, чиято употреба е регламентирана от Третия Допълнителен протокол към Женевските конвенции.

5:08 AM

(first_aid)Българският младежки Червен кръст организира първата по рода си Е-Академия! (checkmark)Обучителните модули в Е-Академия 2020 са: 🛎Лидерски умения и младежко овластяване 🛎Активно включване в социална среда 🛎Здравна програма на БМЧК 🛎Промоция на хуманитарните ценности 💻 Модулите ще се провеждат веднъж седмично в рамките на общо три седмици с помощта на платформата Zoom, а срокът за попълване на онлайн формите за кандидатстване е 30-ти септември. ℹ️За повече информация относно онлайн формите за кандидатстване потърсете вашия областен координатор или щатен специалист. (shrug)Очакваме Ви!

9:01 AM
09.25.2020
09.26.2020
Pressoffice BRC

Понякога героите имат големи уши, мокър нос и симпатично строго изражение 🐕‍🦺🐾❤

5:55 AM
09.28.2020
Pressoffice BRC
9:08 AM

НАЧАЛО - Български Червен кръст

(first_aid)ПСС при БЧК, заедно с партньорски организации, стартира кампанията "ЗА ДА СПАСИМ ЖИВОТ В ПЛАНИНАТА" за осигуряване на RECCO® детектори в районите с най-много лавинни инциденти. Хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, без дори да подозират и затова последните години инцидентите нарастват. Планинските спасители се стремят да намалят времето за откриване на пострадалите и да повишат шансовете им за оцеляване. Ръчният детектор може да локализира RECCO® отражатели в обхват до 80 метра във въздушна среда и 20 метра през плътен сняг, което води до практически обхват от 30 метра при лавинни отломки. Как можете да помогнете - с партньорство, с дарение по банка или on-line на сайта на БЧК през кредитна/дебитна карта – www.redcross.bg – кауза „ЗА ДА СПАСИМ ЖИВОТ В ПЛАНИНАТА“

9:12 AM

9:13 AM
10.1.2020
Pressoffice BRC
3:52 AM

(first_aid)1 октомври е обявен от ОНН за Международен ден на възрастните хора, а темата тази година е „Пандемиите: оказват ли влияние на начина, по който остаряваме?“ (checkmark)Времето, в което живеем, поставят всички ни пред сложна ситуация, а децата и възрастните хора са най-уязвими на промените, които настъпват в света. Пандемията от COVID-19 е актуалното доказателство за това. Въпреки това ние вярваме, че само заедно, с подкрепа и грижа, бихме могли да се справим.

3:52 AM
3:56 AM

(first_aid)Българският Червен кръст подкрепя възрастните хора и чрез своите проекти и програми се стреми да допринася за техния по-добър и достоен живот. (heart)Благодарим на нашите възрастни доброволци с червенокръстки сърца, които високо ценим!

3:56 AM
10.2.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)БЧК започва раздаването на продукти на уязвими български граждани по Оперативната програма за храни (checkmark)На 05.10.2020 г. ще отворят пунктовете в: Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Силистра, Смолян, Разград, Русе, Търговище, Хасково, Шумен и Софийска област. (checkmark)Останалите области ще стартират в средата на месец октомври 2020 г., след получаване на всички подлежащи на раздаване продукти. Подробният график за поетапното раздаване е публикуван на интернет страниците на БЧК /redcross.bg и на АСП/asp.government.bg. ⚠Подробна информация можете да получите от отговорните служители в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК.

9:00 AM
10.5.2020
9:38 AM
10.7.2020
Pressoffice BRC

От 8 до 11 октомври 2020 г. във Варна ще се проведе Филмовата академия, част от 18-ия Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. ⚠️Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка тази година темата на Академията ще бъде „Пандемия – общество – медии“. За първи път в историята на Фестивала изданието ще се проведе онлайн, като лекторите ще бъдат излъчвани на живо от студио на телевизията на Медицински университет – Варна. 🎬 Филмовата академия ще бъде официално открита на 8 октомври 2020 г. в 19:00 ч. в зала „Черно море“ на едноименния хотел от вицепрезидента на България, председателя на БЧК и ректора на МУ Варна. 🎞На изнесен екран на входа на Морската градина и при спазване на мерките за безопасност, свързани с разпространението на COVID-19, ще бъде представен българският игрален филм „Бялата стая“ по сценарий на Богомил Райнов и с участието на Апос

5:11 AM

(first_aid)От 8 до 11 октомври 2020 г. във Варна ще се проведе Филмовата академия, част от 18-ия Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. ⚠️Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка тази година темата на Академията ще бъде „Пандемия – общество – медии“. За първи път в историята на Фестивала изданието ще се проведе онлайн, като лекторите ще бъдат излъчвани на живо от студио на телевизията на Медицински университет – Варна. 🎬 Филмовата академия ще бъде официално открита на 8 октомври 2020 г. в 19:00 ч. в зала „Черно море“ на едноименния хотел от вицепрезидента на България, председателя на БЧК и ректора на МУ Варна. 🎞На изнесен екран на входа на Морската градина и при спазване на мерките за безопасност, свързани с разпространението на COVID-19, ще бъде представен българският игрален филм „Бялата стая“ по сценарий на Богомил Райнов и с участието на Апостол Карамитев, Григор Вачков, Елена...

5:12 AM

(first_aid)От 8 до 11 октомври 2020 г. във Варна ще се проведе Филмовата академия, част от 18-ия Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. ⚠️Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка тази година темата на Академията ще бъде „Пандемия – общество – медии“. За първи път в историята на Фестивала изданието ще се проведе онлайн, като лекторите ще бъдат излъчвани на живо от студио на телевизията на Медицински университет – Варна. 🎬 Филмовата академия ще бъде официално открита на 8 октомври 2020 г. в 19:00 ч. в зала „Черно море“ на едноименния хотел от вицепрезидента на България, председателя на БЧК и ректора на МУ Варна. 🎞На изнесен екран на входа на Морската градина и при спазване на мерките за безопасност, свързани с разпространението на COVID-19, ще бъде представен българският игрален филм „Бялата стая“ по сценарий на Богомил Райнов и с участието на Апостол Карамитев, Григор Вачков, Елена...

5:12 AM

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

👉http://redcrossfilmfest.org/academy2020.html Тук ще можете да гледате на живо предаванията на Дискусионния форум, който ще се провежда на 9, 10 и 11 октомври 2020 г., всяка сутрин от 9:30 до 12:30 часа. 🎤Можете да участвате в Дискусионния форум, като посетите страницата на Фестивала във Facebook и се включите на живо в предаванията с коментари. Прожекциите на живо ще бъдат осъществявани при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Достъпът е безплатен, но тъй като местата са ограничени, както и от съображения за сигурност, влизането в зоната ще се извършва след предварителна регистрация, която можете да направите на 👉http://redcrossfilmfest.org/AA2020_FORM.html 🎞Можете да гледате филмите и да участвате в дебатите от програмата, след регистрация на 👉http://redcrossfilmfest.org/AA2020_FORM.html ⚠️Регистрацията е безплатна и отнема по-малко от минута.

6:12 AM
10.8.2020
Pressoffice BRC
4:29 AM
10.9.2020
Pressoffice BRC
4:10 AM

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

(first_aid)Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна беше официално открита от вицепрезидента Илияна Йотова. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка тази година темата на Академията е бъде „Пандемия – общество – медии“. За първи път в историята на Фестивала изданието се провежда онлайн, като лекторите се излъчват на живо от студио на телевизията на Медицински университет – Варна. (checkmark)Участие в първата дискусия взеха зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова, която запозна зрителите с историята и символите на Чевенокръсткото движение, както и с ролята на организацията да помага в обществото и легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която представи своя поглед за едно по-различно общество. (checkmark)Всички дискусии можете да проследите на живо тук: 👉http://redcrossfilmfest.org/academy2020.html

4:10 AM

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

(first_aid)Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна беше официално открита от вицепрезидента Илияна Йотова. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка тази година темата на Академията е бъде „Пандемия – общество – медии“. За първи път в историята на Фестивала изданието се провежда онлайн, като лекторите се излъчват на живо от студио на телевизията на Медицински университет – Варна. (checkmark)Участие в първата дискусия взеха зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова, която запозна зрителите с историята и символите на Чеrвенокръсткото движение, както и с ролята на организацията да помага в обществото и легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която представи своя поглед за едно по-различно общество. (checkmark)Всички дискусии можете да проследите на живо тук: 👉http://redcrossfilmfest.org/academy2020.html

4:31 AM
10.10.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)По повод 10 октомври - Европейския ден на донорството и трансплантацията, днес след 19:00 ч. седем български града ще осветят свои емблематични места в зелено - цветът на донорството и трансплантацията. Това са: (checkmark)Националният дворец на културата в София (checkmark)Щабът на Военноморските сили във Варна (checkmark)Фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив (checkmark)Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен (checkmark)Крепостта „Царевец“ във Велико Търново (checkmark)Сградите на общините в Русе и Бургас. ℹ12-16 октомври в десет града доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават информациоони брошури за донорството и трансплантацията у нас. 🌹На 14 октомври, от 12:00 часа, в южната част на парковото пространство на НДК ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателност и почит към донорите и техните семейства. (heart)На 17 октомври от 12:00 часа, в откритото пространство на „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари, доброволци на БЧК и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията. ℹВсички събития се реализират в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, БЧК, общински и държавни организации.

9:50 AM
10.11.2020
Pressoffice BRC
10:33 AM

(first_aid)И през учебната 2020/21г. БЧК отново ще предоставя безплатен топъл обяд в училище на нуждаещи се деца. (checkmark)До 31 октомври 2020 г. Pura Vida Bulgaria ще дарява 1 лв. от всяка поръчка, направена през онлайн магазина на фирмата, в полза на Програма „Топъл обяд“ на БЧК, която до момента е предоставила 1 305 665 безплатни обяда в училище за над 17 500 нуждаещи се деца.

10:33 AM
10.13.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)От 15 октомври 2020 г. (четвъртък), Столичната организация на БЧК стартира поетапното раздаване на хранителни продукти по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. (checkmark)Всеки правоимащ, включен в списъците от Агенцията за социално подпомагане, срещу документ за самоличност и подпис ще получи 22,71 кг от 16 вида хранителни продукти. ℹКатегориите правоимащи граждани, включени от Агенцията за социално подпомагане, както и детайлния график, можете да видите на 👉redcross.bg/files/24081-hr.programa-sofia-grad-2020.pdf

8:38 AM
10.14.2020
10.16.2020
Pressoffice BRC

4:06 AM

(first_aid)БЧК продължава да оказва хуманитарна помощ и подкрепа на десетки хиляди хора, засегнати от пандемията. В продължение на шест месеца организацията ще реализира мащабна програма с финансова подкрепа в размер на 690 473.55 лв., предоставена от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. ⚠️Дейностите включват: (checkmark)Предоставяне на лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнати от COVID-19, на информационни материали за превантивни мерки за предпазване от заразяване, за услугите, които БЧК ще предоставя при увеличаване на разпространението на вируса и на достъпа до тях. (checkmark)Предоставяне на „Kарти за занимания“ на 2 500 уязвими и нуждаещи се деца, с цел подкрепа за нормално връщане към учебния процес. (checkmark)Промоция на здравето и здравни практики сред ромското население в страната, със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори. (checkmark)Създаване на Гореща телефонна линия и онлайн чат, като част от Виртуалния център за психосоциална подкрепа, който предоставя възможност за достъп до психологически консултации и по-нататъшна помощ. (checkmark)Разширяване на уменията на деца и млади хора за справяне в стресови ситуации.

4:06 AM
11:06 AM

(first_aid)Във връзка с повишаване броя на заразените с COVID-19 БЧК призовава отново всички граждани и бизнеса в България да подкрепят Националната благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ и да проявят съпричастност към благородните усилия на българските медици и към човешките страдания: (checkmark)чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. (checkmark)на банковата сметка на БЧК УНИКРЕДИТ БУЛБАНК IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00 BIC: UNCRBGSF (checkmark)чрез on-line дарения на сайта на организацията redcross.bg (ambulance)С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите на лечебните заведения с най-необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID-19. Защото решаването на здравната криза, ще помогне за решаването на икономическата и социалната. (checkmark)Можете да помогнете и с материални дарения – лични предпазни средства, консумативи, медицинска апаратура и др. ⚠Обръщаме се към Министерство на здравеопазването, към всички наши партньори и към други организации да обединим усилията си в борбата с COVID-19. (first_aid)️Червеният кръст алармира за стриктно спазване на всички противоепидемиологични мерки, защото най-добрата защита срещу коронавируса сте самите вие❗️

11:06 AM
10.17.2020
10.19.2020
Pressoffice BRC
4:04 AM

(prayer_hands)Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и по тази причина, наречен „небесен закрилник“ на народа ни, избран за покровител на българските лекари. Няма човек, който да не е изпадал в състояние на безсилие пред болестта и да не е разчитал на тяхната професионална помощ. Днес, когато целият свят се бори с пандемията от COVID-19, упованието на тази помощ е особено силно. На всички тях ние дължим много! (clap)Благодарим Ви, че Ви има, и че с риск за собственото си здраве и това на Вашите близки, продължавате да ни връщате надеждата! (first_aid)Честит празник на всички лекари!

4:04 AM
10.20.2020
Pressoffice BRC

View - Български Червен кръст

(first_aid)БЧК открива три нови Центъра „Домашни грижи“ във Видин, Белоградчик и Монтана. Церемониите по откриването са както следва: (checkmark)Център „Домашни грижи“ - Видин - 20 октомври 2020 г. от 11,00 ч.; ул. „Княз Борис І“, № 4; (checkmark)Център „Домашни грижи“ - Белоградчик - 20 октомври 2020 г. от 14,00 ч.; адрес: ул. „Алеко Константинов“ № 5, ет. 1 (в сграда Бизнесинкубатор). (checkmark)Център „Домашни грижи“ – Монтана - 21 октомври 2020 г. от 11,00 ч.; адрес: ул. „22 септември“ № 44. ⚠Новите центрове осигуряват 30 работни места за медицински сестри и домашни помощници, като всеки един от тях ще предоставя интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда на около 100 потребители – възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. ⚠През следващата година към дейността на седемте Центъра „Домашни грижи“ ще бъдат добавени и услугите телеасистенция и телекеър, което ще даде възможност да бъдат обхванати самотноживеещи уязвими хора от малки и отдалечени населени места в обхвата на трите области – Враца, Видин и Монтана. Повече информация можете да намерите тук: 👉https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24086

3:03 AM

View - Български Червен кръст

(first_aid)БЧК открива три нови Центъра „Домашни грижи“ във Видин, Белоградчик и Монтана. Церемониите по откриването са както следва: (checkmark)Център „Домашни грижи“ - Видин - 20 октомври 2020 г. от 11,00 ч.; ул. „Княз Борис І“, № 4; (checkmark)Център „Домашни грижи“ - Белоградчик - 20 октомври 2020 г. от 14,00 ч.; адрес: ул. „Алеко Константинов“ № 5, ет. 1 (в сграда Бизнесинкубатор). (checkmark)Център „Домашни грижи“ – Монтана - 21 октомври 2020 г. от 11,00 ч.; адрес: ул. „22 септември“ № 44. ⚠Новите центрове осигуряват 30 работни места за медицински сестри и домашни помощници, като всеки един от тях ще предоставя интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда на около 100 потребители – възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. ⚠През следващата година към дейността на седемте Центъра „Домашни грижи“ ще бъдат добавени и услугите телеасистенция и телекеър, което ще даде възможност да бъдат обхванати самотноживеещи уязвими хора от малки и отдалечени населени места в обхвата на трите области – Враца, Видин и Монтана. Повече информация можете да намерите тук: 👉https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24086

3:05 AM
10.23.2020
Pressoffice BRC

Днес, на официална церемония, президентът на Република България Румен Радев връчи орден „За граждански заслуги“ - първа степен, на председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров. Повече от 25 години акад. Григоров работи всеотдайно за укрепване и утвърждаване на БЧК като модерна и ефективна организация с европейски облик, която вече 142 години неизменно подпомага държавата в хуманитарната област и застава до институциите в едни от най-тежките моменти при бедствия, аварии и кризи от различен характер.

11:11 AM
10.25.2020
Pressoffice BRC

4:31 AM

(first_aid)Днес се навършват 142 години от възникването на първото червенокръстко дружество в България. На този ден БЧК отбелязва своето създаване. (checkmark)Нашата мисия е да бъдем там, където са бедата, болката и страданието. (checkmark)Днес над 200 000 доброволци и членове на Българския Червен кръст отбелязват своя празник. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции. (prayer_hands)Благодарни сме, защото обединени, ръка за ръка сме много по-силни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. А това е нашата кауза! (clap)Честит празник на всички доброволци, членове, симпатизанти и служители на Българския Червен кръст!

4:31 AM
10.29.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)Във връзка с удължената извънредна епидемична обстановка с решение на Министерския съвет № 673/25.09.2020 г. и с цел опазване здравето на курсистите, от 02.11.2020 г. до второ нареждане, БЧК преустановява провеждането на курсовете по Първа долекарска помощ за кандидат-водачи на МПС и курсовете по Първа долекарска помощ на работното място в цялата страна.

10:25 AM

10:25 AM

(first_aid)Във връзка с удължената извънредна епидемична обстановка с решение на Министерския съвет № 673/25.09.2020 г. и с цел опазване здравето на курсистите и преподавателите-лекари, от 02.11.2020 г. до второ нареждане, БЧК преустановява провеждането на курсовете по Първа долекарска помощ за кандидат-водачи на МПС и курсовете по Първа долекарска помощ на работното място в цялата страна.

11:13 AM
10.30.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)Днес се навършват 110 г. от смъртта на създателя на Международното движение на Червения кръст Анри Дюнан. През 1901 г. швейцарският хуманист става и първия носител на Нобелова награда за ми

6:40 AM

(first_aid)Днес се навършват 110 г. от смъртта на създателя на Международното движение на Червения кръст Анри Дюнан. През 1901 г. швейцарският хуманист става и първия носител на Нобелова награда за мир.

6:41 AM
11.2.2020

9:39 AM
9:39 AM
11.3.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)Във връзка с отмяната на курсовете на БЧК по Първа долекарска помощ Ви информираме, че всички, които вече са записани, ще бъдат уведомени по телефона или на посочения от тях e-mail.

3:18 AM
11.4.2020
11.9.2020
Pressoffice BRC
7:29 AM

(first_aid)За поредна година БЧК и Издателска къща „Уникарт” стартират съвместната си благотворителна кампания. (checkmark)Тя е част от инициативите на „Партньорска мрежа за благотворителност” на БЧК и набира средства в полза на програма „Топъл обяд”, благодарение на която и през настоящата учебна година 1 473 нуждаещи се деца от цялата страна ще получават ежедневно безплатна топла храна в училище. 📬С всяка закупена коледна картичка от каталога на ИК „Уникарт” и БЧК, дарявате любов и доброта на нуждаещите се деца, осигурявайки им всекидневна топла храна, за да растат здрави, да ходят на училище и да имат своето спокойно детство. (checkmark)Кампанията е с продължителност ноември – декември и се реализира всяка година.

7:29 AM
11.10.2020
Pressoffice BRC

(first_aid)БЧК възобновява провеждането на курсовете по Първа долекарска помощ за кандидат-водачите на МПС от 11.11.2020 г. ⚠При провеждане на обучението ще бъдат спазвани стриктно противоепидемичните мерки. ⚠Записаните курсисти трябва да се обърнат към областните/столичната съвети на БЧК за уточняване на новите дати.

7:04 AM

(first_aid)БЧК възобновява провеждането на курсовете по Първа долекарска помощ за кандидат-водачите на МПС от 11.11.2020 г. ⚠При провеждане на обучението ще бъдат спазвани стриктно противоепидемичните мерки. ⚠Записаните курсисти трябва да се обърнат към областните/столичната съвети на БЧК за уточняване на новите дати.

7:07 AM
11.11.2020
Pressoffice BRC
7:31 AM

(first_aid)БЧК продължава да подпомага уязвими лица и семейства. (checkmark)В Разградска област, с подкрепата на общините и доброволците, поетапно се предоставят хигиенни пакети на нуждаещи се в изпълнение на проект "Дейности в отговор на СOVID19 в България", финансиран от USAID чрез глобалния Апел на МФЧК/ЧП. (checkmark)Проектът стартира на 1 октомври 2020 г. и ще продължи до края на месец март 2021 г. (checkmark)Предоставената помощ е част от общо 30 000 пакети, които съдържат предпазни маски, хигиенни и дезинфекционни материали и ще бъдат раздадени на социално слаби хора от цялата страна с цел превенция на разпространението на COVID 19.

7:31 AM

(first_aid)БЧК продължава да подпомага уязвими лица и семейства. (checkmark)В Разградска област, с подкрепата на общините и доброволците, поетапно се предоставят хигиенни пакети на нуждаещи се в изпълнение на проект "Дейности в отговор на СOVID19 в България", финансиран от USAID чрез глобалния Апел на МФЧК/ЧП. (checkmark)Проектът стартира на 1 октомври 2020 г. и ще продължи до края на месец март 2021 г. (checkmark)Предоставената помощ е част от общо 30 000 пакети, които съдържат предпазни маски, хигиенни и дезинфекционни материали и ще бъдат раздадени на социално слаби хора от цялата страна с цел превенция на разпространението на COVID 19.

7:32 AM
11.12.2020
Pressoffice BRC
4:25 AM

⚠️Освен дейности в отговор на пандемията от COVID-19 Българският Червен кръст продължава да изпълнява своите програми, чрез които подпомага едни от най-уязвимите групи в обществото: 📌Програма „Топъл обяд” 2020/2021 г – 1473 деца от социално слаби семейства ще получат безплатна топла храна в училище през предстоящите зимни месеци. 📌Продължава раздаването на хранителни пакети за 470 000 социално слаби граждани по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. 📌Започва раздаването на близо 30 000 хигиенни пакета в цялата страна за социално слаби граждани. 📌Продължава Програма „Домашни грижи за независим и достоен живот” в подкрепа на самотни възрастни хора. 📌През изминалия месец 370 бенефициенти получиха безплатна храна в социалните трапезарии на БЧК.

4:25 AM
7:33 AM

(first_aid)БЧК и Самекс ЕООД стартират 10-та си традиционна съвместна Коледна благотворителна кампания в полза на програма „Топъл обяд“ в училище. (checkmark)За поредна година кампанията ще бъде подкрепена и от Лудогорско пиле, партньор на KFC. (checkmark)Както и предходните години, даренията ще се предоставят чрез отчисления на процент от продажбата на собствени продукти на компанията и от клиентите и служителите на касите в ресторантите от двете вериги на територията на страната.

7:33 AM
11.13.2020
Pressoffice BRC
4:33 AM

(first_aid)Днес, 13.11.2020 г., в Световния ден на добротата, акад. Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, връчи на председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров почетния знак и медал на Ордена в знак на признателност за ползотворната съвместна дейност на двете организации в полза на уязвими групи в българското общество. (first_aid)Акад. Христо Григоров благодари за признанието и подчерта, че днес отбелязваме петата годишнина от началото на съвместната ни работа и заявяваме готовността си да продължим да сме единни при подпомагането на нуждаещи се граждани. За успешното партньорство и сътрудничество председателят на БЧК връчи на акад. Румен Ралчев Почетна грамота и плакет на БЧК.

4:33 AM
11.14.2020
Pressoffice BRC

⚠️На 13 ноември 2020 г. стартира съвместната Коледна благотворителна кампания на БЧК и хипермаркети „Кауфланд България". 📌Във всички магазини в страната от 13 ноември до 14 декември 2020 г., ще бъдат поставени кутии за дарения с логото на БЧК, където клиентите на веригата ще имат възможност да даряват парични суми. 📌Със средствата, набрани чрез кампанията, ще бъде осигурена безплатна топла храна в училище на деца от социалнослаби семейства, сираци и полусираци.

5:36 AM

5:36 AM
11.16.2020
Pressoffice BRC
5:52 AM

(first_aid)В благотворителни касички, разположени на територията на магазини МЕТРО в 9 областни града в страната бяха набрани 10 684 лв. в подкрепа на Националната благотворителна кампания на БЧК „Заедно срещу COVID-19”. ⚠Средствата, дарени от клиентите на нашите партньори, ще подкрепят усилията на организацията ни в борбата срещу коронавируса и ще бъдат използвани за обезпечаване на част от нуждите на болничните заведения. (prayer_hands)Благодарим Ви, че сме Заедно срещу COVID-19!

5:52 AM
11.17.2020
Pressoffice BRC

ХУМАНИТАРЕН ОТГОВОР НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

(first_aid)Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец публикува Световния доклад за бедствията през 2020 г., който акцентира върху необходимостта от спешни действия за защита на уязвимите общности от въздействието на климатичните промени, както и ясни препоръки за постигането на тази цел. (checkmark)В съответствие със спецификата в нашата страна, БЧК продължава да развива дейностите си, свързани с: повишаване информираността на различни групи от населението за настоящите и бъдещите хуманитарни въздействия на изменението на климата, вкл. рискa от бедствия; обучение на доброволци и представители на различни групи, вкл. практически обучения и симулции, провеждане на информационни кампании; разширяване съвместните действия с държавните институции, местните власти, медиите. 👉Повече за хуманитарния отговор на климатичните промени можете да намерите на сайта на БЧК https://www.redcross.bg/news/view?nwid=24095

10:23 AM
Sunday
Pressoffice BRC
4:05 AM
Monday
Pressoffice BRC

Доза понеделнишка мотивация от колегите от Австрийскя Червен кръст ❤⛑❤

4:58 AM

(first_aid)БЧК продължава да подпомага десетки хиляди хора, засегнати от пандемията в изпълнение на мащабна програма, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). (shrug)Със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори, в периода 16-24 ноември 2020 г., се провеждат сесии за промоция на здравето и хигиената сред 4600 души от ромската общност в областите Стара Загора, Шумен и Ямбол, по време на които се раздават хигиенни пакети и материали. (checkmark)БЧК започна и поетапно раздаване в цялата страна на хигиенни пакети, които съдържат дезинфекционни и перилни препарати, както и лични предпазни средства. (checkmark)До края на месец ноември 2020 г. 30 000 социално слаби граждани от цялата страна, засегнати от разпространението на COVID-19, ще бъдат подпомогнати по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, изпълнявана от БЧК чрез глобалния апел на МФЧК/ЧП, финансирана от USAID.

8:11 AM
Yesterday
Pressoffice BRC

Героите в детските очи ❤

10:20 AM
  • Share Български Червен кръст Community on Facebook
  • Share Български Червен кръст Community on Twitter
  • Share Български Червен кръст Community on Google+

What is Viber?

Viber is a free messaging and calling app that allows people to connect with friends and family, no matter who they are or where they are from.

Stay in touch

Send texts, photos, videos and more

Audio and video calls

Make HD-quality calls and switch to video easily

Stickers & GIFs

Communicate genuinely, playfully and expressively

Create Communities

Build and manage conversations with unlimited members

Instant voice & video

Record quick-sending voice and video messages

Chat Extensions

Find & share videos, music and more right in your chats

Delete seen messages

Take back what you didn't mean to send

Multi-platform

Sync history and transfer calls to Viber for Desktop

Don't have Viber yet? Download now

Get Viber on App storeGet Viber on Google play